Nógrádi Méhészbolt

Újdonság

Lépesméz gyártására alkalmas keret, NB1/2

  • Cikkszám: F017
3 180 Ft ÁFÁ-val / db 2 650 Ft ÁFA nélkül / db
Raktáron

Lépesméz gyártására alkalmas keret, NB1/2

NB1/2 fa kerete lépesméz gyártására alkalmas. A keretbe szükséges behelyezni a kazettákat, amelyekbe a méhek felépítik a lépet. A kazetták önállóan is megvásárolhatók – termék kódja F017K. Mind két keret oldalon 12 kazettát helyezhet el.

Méretei:
- szélesség x magasság x felső léc hossza: 420 x 180 x 460 mm
- keret szélessége: 38 mm

A lépesméz a legtöbb országban keresett, és valójában ez a legnemesebb méhtermék. A méz a méhek által felépített méhsejtben marad és így megőrzi a jellegzetes aromáját. Nem ajánlott egyből nagyban előállítani a lépesmézet, mivel az ilyen típusú méz kezelése bonyolultabb, ezen kívül pedig jobb az elején gyakorlati tapasztalatot szerezni.

A bőséges hordáson kívül fontosak a lépesméz előállításához az erős és egészséges méhek. A méheket a kaptárban szűkösen kell tartani, hogy elfogadják az üres lépkazettákat. Kedvezőtlen fejlődési körülmények során a méheket stimulálni kell a hordás előtt 6-8 héttel. A másik dolog pedig megfelelő beavatkozásokkal meg kell gátolni a rajzásukat, hogy ne veszítsék el termelékenységüket. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a méz nekristályosodjon meg a lépekben, vagy lassan kristályosodjon és nem szabad teljesen megkeményednie sem. A lépesmézre nem alkalmas repcéből származó hordás. Alkalmasabb az erdei vagy akác hordás – elvileg több fruktózzal rendelkezik, így a méz hosszabb ideig marad folyékony.

Használati útmutató:

  1. A keretbe 12 kazettát szükséges behelyezni (6 kazetta minden oldalról).
  2. A kazettákat tartalmazó kereteket behelyezzük a méztérbe, miközben a méztér el van választva a méhtől anyaráccsal.
  3. Jó hordás esetén kb. 2 hét után ellenőrizni kell, milyen mértékben fedték be a méhek a kazettát és mennyi mézet raktároztak el benne.
  4. 2 hét után általában a szélső keretek nincsenek teljesen befedve. A szélső kereteket ki lehet cserélni a közepén található keretekkel.
  5. Hosszantartó rossz idő, vagy hordás kiesés esetén feltétlenül mézzel kell hozzátáplálni (pl. fiók etetőbe öntsön folyékony mézet). A fiók etető közvetlenül a műanyag kazettákat tartalmazó fiókon elhelyezkedő kereteken található.
  6. Miután az összes keret kiépült és fedelezett mézet tartalmaz, eltávolítható.
  7. A méhészeti kaptárvassal vagy más alkalmas eszközzel ki lehet venni a műanyag kazettákat a keretből.
  8. Minden lépesmézet tartalmazó kazetta a végén lezáródik egy műanyag fedéllel, amely felcímkézhető.

Súly kb.: 0,435 kg

Paraméterek

Súly 0,435 kg

Kapcsolódó termékek

Kaptárok belső felszereltsége

Kaptárok belső felszereltsége

Kazetta lépesmézre

70 Ft ÁFÁ-val / db
58 Ft ÁFA nélkül / db
Raktáron
Cikkszám: F017K